Aan de slag in de natuur met gelijkgestemden
2024-11-18Wat doe je als de Amerikaanse vogelkers woekert in een natuurgebied? Dan schakel je de natuurwerkgroep van Marc van Schie in! IVN Zuid-Kennemerland organiseerde afgelopen zaterdag in samenwerking met Landschap Noord-Holland een inspirerende werkdag in het prachtige Naaldenveld in Aerdenhout. Zo’n 15 gedreven deelnemers gingen gewapend met gereedschap de strijd aan met de exoten.
Werken met nieuwkomers in de heemtuin
2024-11-08De dag start mistig, maar in de middag klaart het op en wordt het een heerlijke herfstdag. Vandaag breng ik een bezoek aan heemtuin De Heimanshof in Hoofddorp. Een verborgen parel in Hoofddorp, die meer bekendheid verdient. In deze tuin werken naast de vaste groep vrijwilligers, sinds een paar maanden ook 4 mannen uit het AZC. Hoe zijn zij hier terecht gekomen en hoe bevalt het hen?
Luistertip: Spanning in de Polder: heeft het veenweidegebied toekomst
2024-10-28Steeds minder weidevogels. Bodemdaling. Oprukkende exotische rivierkreeften. Agrarische bedrijven onder druk. In veenweidegebieden komen veel uitdagingen samen. Heeft het veenweidegebied nog toekomst? Anthonie Stip van de Vlinderstichting spreekt daarover met twee ‘polderjongens’: Dick Melman en Nico Jonker, tijdens zijn twee wekelijkse podcast "Toekomst voor Natuur".
Cor op Pad: Op z'n kantje
2024-10-28Geniet mee van de avonturen van Cor. Als vrijwilliger bij verschillende natuurorganisaties maakt hij van alles mee.
Deze week had Cor een ongelukje met de Lastpakker.
‘Wil je me een beetje sparen als je straks een stukkie schrijft?’ Merijn is de man die altijd verslag doet op Facebook over het wel en wee van de Kruiszwinbikkels en ik zag de bui al hangen. Door een stommigheid had ik de lastpakker laten kantelen, terwijl opperbikkel Pim nog zo zei: ‘Niet kiepen….’.
Verhalen vol passie: MAK Blokweer
2024-10-07Vrijwilligerswerk met hart voor natuur en samenleving
In het natuurpark van MAK Blokweer vlakbij Hoorn komt natuur, educatie en maatschappelijke betrokkenheid samen. Het MAK is een geliefde publiekslocatie voor de inwoners uit de omgeving van Hoorn en is ooit ontstaan als reactie op lokale bouwplannen. Vrijwilligers onderhouden nu het terrein waar honderden plantensoorten bloeien, dieren zich thuis voelen en bezoekers genieten van een unieke natuurervaring.
Terugblik Dialoogdag 2024
2024-09-26Op 20 september kwamen vrijwilligers, Terrein Beherende Organisaties en vertegenwoordigers van de provincie Noord-Holland en vrijwilligers bij elkaar om met elkaar in gesprek te gaan. De zaal zat vol met mensen die zich inzetten voor de natuur door natuurgebieden te onderhouden, flora en fauna te tellen en te gidsen. Aan de dialoogtafels ging het gesprek over soortenmanagementplannen, soortenonderzoek, recreatie en natuur en een meerjarenbeleidsplan. En uiteraard ging de groep na afloop de natuur in!
Cor op pad: Schatzoeken bij Kruiszwin
2024-08-20Geniet mee van de avonturen van Cor. Als vrijwilliger bij verschillende natuurorganisaties maakt hij van alles mee.
Deze keer ging Cor samen met zijn Bikkels aan de slag in Natuurgebied Kruiszwin.
Brenda helpt mee bij groene buurtprojecten
2024-08-11Naast haar drukke baan lekker ontspannen en de handen uit de mouwen steken in de natuur? Brenda Bosma doet het maar wat graag. Eens per maand is ze samen met andere groendoeners te vinden in een bijentuin. Ook helpt ze een paar uurtjes per week bij moestuinbakken in de buurt. ‘
Wilde planten beschermen met het FLORON-fonds
2024-08-13Het FLORON-fonds ondersteunt vrijwilligers bij projecten voor het behoud van wilde planten in Nederland. Met een jaarlijks budget van €5.000 kunnen vrijwilligers tot €1.000 per project aanvragen voor soortenbescherming, inventarisaties en educatie.
Groendoener in beeld: De tweede natuur van Jacqueline
2024-08-13Elke maand brengen we een groendoener in beeld. Deze maand is het de beurt aan Jacqueline Moerkerk, vrijwillige baliemedewerker bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een duizendpoot met een groen hart die het liefst mensen helpt.
Vrijwilliger Els geeft tips aan groendoeners
2023-11-15Els de Vos kreeg de natuur met de paplepel ingegoten. Haar vader was een reptielenman, haar ene opa een vogelaar en de andere opa was dol op waterdieren. Nu zet Els zich met hart en ziel in voor de natuur.
Ralph Stuyver geniet van stadsnatuur
2023-07-13Ralph Stuyver heeft een bestuursfunctie bij IVN Amsterdam en is initiator van GroeneBuurtjes, OpenTuinenWest en Tegels eruit, groen erin! Hij geniet enorm van stadsnatuur.
Vergroen je buurt met hulp van het GroenDoen Fonds
2024-05-22Heb jij een goed idee om jouw leefomgeving groener te maken door bomen en struiken te planten? Het GroenDoen Fonds helpt je graag jouw plan waar te maken! Het fonds biedt financiële steun voor lokale, groene initiatieven.
De natuur als groene draad in het leven van Fred en Inge
2024-05-13Al vele jaren brengen ze de natuur in de harten van mensen in en om het Gooi. Inge Brandenburg en Fred Jansen zijn onmisbaar bij IVN Gooi en Omstreken. Ze leerden elkaar kennen in 1989 tijdens de Natuurgidsenopleiding. Ieder op hun eigen manier zetten ze zich met passie in voor de natuur. Mensen iets meegeven, dat is wat ze het liefste doen.
Vrijwilliger in de spotlight: Christophe is lijp van vogels
2024-06-15Als kind was Christophe Reijman al gek van natuur. Hij verslond samen met zijn broer alle boekjes over dieren. Zijn mooiste boek was de Spectrum dierenencyclopedie, die hij cadeau kreeg van zijn ouders. Daar kon hij helemaal in verdwijnen. Nu is Christophe vogelaar. Dikke kans dat je hem in de natuur van Zuid-Kennemerland tegenkomt met verrekijker en camera. Niet alleen om te spotten, maar ook om onderzoek te doen. Maak kennis met deze enthousiaste dierenliefhebber.
Noord-Hollandse groene vrijwilligers in dialoog
2022-12-0630 november, is de Dialoogdag, een jaarlijkse provinciale ontmoetingsdag voor iedereen in Noord-Holland die betrokken is bij groen vrijwilligerswerk. In de ochtend gaan we inhoudelijk met elkaar in gesprek over verschillende actuele thema’s. In de middag zijn we te gast in Nationaal Park Zuid-Kennemerland en nemen we deel aan natuurworkshops en excursies. Volop ruimte voor discussie, delen, leren, netwerken en genieten van de natuur.
De vergezichten van Kees Helderman
2022-12-19Na zijn pensioen was stilzitten er niet bij voor Kees Helderman (70). Hij doet vrijwilligerswerk bij maar liefst vier natuurorganisaties. Het begon met gidswerk bij IVN Natuureducatie, maar gaandeweg kwam er steeds meer bij. Hoe is het zo gekomen en waar haalt Kees zijn plezier uit?
Interview met Marianne Snabilie: 'Natuur is een levensvoorwaarde'
2023-09-07Haar reis begon met natuuronderwijs geven op het tropische Aruba en vervolgde zich in Nederland bij PWN met diverse functies tot aan het management toe. En nu Marianne met pensioen is, is ze zelf actief als vrijwilliger! Lees haar inspirerende verhaal!
De liefde voor de natuur van Jan Jaap
2022-09-07Jan Jaap is een zeer actieve groene vrijwilliger. Namens de wandelgroep 'Gezond Natuurwandelen' neemt hij als begeleider mensen mee de natuur in, maar daarnaast doet hij nog veel meer! Allemaal vanuit zijn liefde voor de natuur, die hem met de paplepel is ingegoten.
Wim Bax: 'Leren vanuit verwondering'
2022-01-11Wim Bax (71) is vrijwilliger bij IVN De Ronde Venen & Uithoorn en Knotgroep Uithoorn. Hij groeide op in Landsmeer en Oostzaan. Als bioloog en docent heeft hij zijn leerlingen altijd gestimuleerd vanuit verwondering te leren. Als vrijwilliger zet hij zijn onderwijservaring in voor anderen en wil hij ook zelf blijven leren over de natuur.
Scholenwerkgroep IVN NKL: een les in verwondering
2020-11-11Wat ik opvallend vind is dat drukke kinderen in een schoolomgeving bij ons heel anders functioneren. Van een stuiterbal die zich ineens een uur verwondert over een fossiel. Dit zijn voor kinderen ook vaak de krenten uit de pap.”
Rosa van Giessen, tuincoach van politicologie tot permacultuur
2020-11-16Met mijn bedrijf Boerenverstand waar ik ontwerp, aanleg, onderhoud, advies, en privé-les aanbied over natuurlijk eetbaar tuinieren. En daar gebruik ik het principe permacultuur als leidraad.
Leer bomen kennen in de winter
2020-09-04''Dit vind ik nou echt kicken,'' vertelt Vincent enthousiast terwijl hij een boomknop bekijkt. ''Nu wil ik ze gewoon állemaal vinden!'' Nu de meeste bomen hun bladeren laten vallen is het een stuk lastiger om te zien welke soort het is.