×

Rosa van Giessen, tuincoach van politicologie tot permacultuur

Tuincoach Rosa van Giessen (32) ben ik inmiddels meerdere keren tegengekomen en nu was het eindelijk zo ver om haar de oren van het hoofd te vragen over haar werk, passie en visie. We spreken af bij haar tuinhuisje in Amsterdam-West.

Hoe ben je in aanraking gekomen met groen?

Ik ben opgegroeid in het centrum van Amsterdam, echt een stadsmeisje. Op mij crèche hadden wij een enorm grote tuin en ik weet dat ik dat heel fijn vond en merkte dat ik tot rust kwam. Tijdens mijn bachelor politicologie kwam mijn fascinatie voor voedsel en gezond leven bij elkaar. Ik besloot dat te verbinden met elkaar en mijn scriptie schreef ik dan ook over Burgervoedselproductie, dus buurtmoestuinen. Mijn onderzoek ging daarover. Een soort van politiek verzet tegen het feit dat wij geen controle meer hebben over ons eigen voedsel. Vijf grote bedrijven bepalen eigenlijk wat wij eten en wat goed voor ons is. We zijn de enige diersoort die niet meer kunnen herkennen wat goed voor ze is. En daar kunnen we op verschillende manier wat aan doen.

Groene koorts

Van het een kwam het ander. Tijdens mijn stage in een buurtmoestuin kwam ik in aanraking met permacultuur. En het werd ineens allemaal heel erg logisch voor me, ik zag de logica in de natuur en werd geïnfecteerd door de groene koorts. “Het idee dat vanuit een zaadje er een plant komt en dan ineens jouw eten, daar kan ik eigenlijk nog steeds niet over uit.” Ik ben dan ook nooit mijn major gaan doen maar ben verder gaan spitten in de permacultuur. En zo ben ik verder gaan leren en studeren. Deels autodidact, deels door te gaan reizen naar vooraanstaande permacultuur voorbeelden zoals Helder Valente in Portugal

Je balkon als boerderij, een eetbare tuin.

Ik ben in 2015 begonnen met mijn bedrijf Boerenverstand waar ik ontwerp, aanleg, onderhoud, advies, en privé-les aanbied over natuurlijk eetbaar tuinieren. En daar gebruik ik het principe permacultuur als leidraad. Het doel van permacultuur is om een eetbaar ecosysteem te ontwerpen met verschillende soorten planten die samen een blijvend harmonieus evenwicht in stand houden. Dit doe je door het maken van goede plantencombinaties, efficiënt gebruik te maken van de ruimte en tijd, afvalstromen zo veel mogelijk weer terug in het systeem te brengen, en nuttig leven aan te trekken om plagen te voorkomen.

Natuurlijk gebruiken we hierbij geen kunstmest of pesticiden. Door mét in plaats van tegen de natuur te werken, hoef je bij een goed functionerend systeem alleen nog maar te oogsten. Het is dan ook de meest natuurlijke en efficiënte manier om voedsel te verbouwen. Dit is natuurlijk ook op kleine schaal toe te passen, zelfs op een balkonnetje.

Kenniscentrum

Naast Boerenverstand ben ik met tien anderen bezig om een eco-community in Portugal op te zetten. Tien verschillende individuen met andere wensen en grenzen. Een heel interessant proces om daar samen in te stappen. Hoe ga je om met vlees eten, alcohol, kortom met verschillen in meningen en visie. Dat doe je door veel met elkaar te praten en daardoor begrip voor elkaar te krijgen. Het plan is om hier een kenniscentrum van te maken over het verbouwen van voedsel en het zelfvoorzienend zijn. We doen dit in Portugal omdat het groeiseizoen gewoon langer is.

Bloei & Groei

Rosa:” Ik voel me zó gezegend dat ik dit werk kan doen.” En dat terwijl er nog maar een kleine markt is voor eetbare tuinen. Het kost natuurlijk wat moeite om een eetbare tuin te hebben, je moet er een beetje voor omdenken. We hebben ook nog niet genoeg goeie voorbeelden. Als je werkt met bakken of je mulcht het (het bedekken van de bodem zodat je geen onkruid hoeft te wieden). Het is inderdaad meer moeite dan een siertuin, maar het komt de voedselveiligheid ten goede. Er is bijna geen voedselproductie in de stad. Daarom is het zo verschrikkelijk belangrijk om op je balkonnetje of tuintje voedsel te verbouwen. Een heel mooi voorbeeld is de stichting Bloei & Groei. Hier ben ik werkzaam als tuincoach en neem ik de mensen mee in wondere wereld van de stadstuin. Met heel veel vrijwilligers die ervaren hoe fijn het is om hieraan mee te werken.

Het staat erg mooi op hun website beschreven:” We zetten stadstuinen op die als healing, food en community gardens dienen voor veerkrachtige vrouwen uit de buurt om tot bloei te komen. Groene oases in buurten en wijken waar deze het hardst nodig zijn. Onze oogst zorgt niet alleen voor verrukkelijke verse biologische maaltijden, maar is ook een plek om de pure smaak en voldoening van zelf verbouwd voedsel te ervaren. En waar je door de ontspannende en helende werking van de natuur, tot bloei kunt komen.”

Het levert je zoveel op

Rosa: ”Als mensen door zelfoogst weer ervaren hoe kwetsbaar het hele voedselsysteem is geloof ik dat we weer een betere connectie krijgen tot de aarde en er meer bij stilstaan hoe belangrijk zij voor ons is. Als mensen dat weer weten, dan komt dat besef weer terug. Wij zijn natuur en het is heel onnatuurlijk om de hele dag binnen te zitten. Dat we een wekker gebruiken om wakker te worden. Ik geloof écht dat er heel veel problemen opgelost gaan worden als we meer buiten zouden leven. Meer in contact zijn met de natuur. Het is zó belangrijk voor de geest om in contact te staan met de aarde. Aan die bewustwording lever ik graag een bijdrage.”

“Het levert je rust op, het gevoel dat je écht iets doet, alsof je het leven weer in eigen hand hebt doordat je zelf je eigen voedsel verbouwt. Ik kan het iedereen adviseren!”

Tekst en fotografie: Rogier Reker