×

Werken met nieuwkomers in de Heemtuin

"Ze werken ontzettend hard en snel"

De dag start mistig, maar in de middag klaart het op en wordt het een heerlijke herfstdag. Vandaag breng ik een bezoek aan heemtuin De Heimanshof in Hoofddorp. Een verborgen parel in Hoofddorp, die meer bekendheid verdient. In deze tuin werken naast de vaste groep vrijwilligers, sinds een paar maanden ook 4 mannen uit het AZC. Hoe zijn zij hier terecht gekomen en hoe bevalt het hen?

Bij aankomst word ik begroet door Ans, voorzitter van De Heimanshof en vrijwilliger in de tuin. Beheerder Jan is er ook. En Lisa, woonbegeleider van het COA. De vier nieuwe vrijwilligers - Haftu, Mebrathom, Gebretsadik en Muhammad - zijn hard aan het werk in de tuin. Dan is het tijd voor een kop koffie en een gesprek. Hoe is het om hier te werken?

Graag willen werken
Muhammad: “Ik vind het heerlijk om in de tuin te werken. Zo kan ik de Nederlandse samenleving beter leren kennen en door de taal te leren kan ik beter integreren. Want werk is leven en er is geen leven zonder werk. Als ik straks misschien moet vertrekken heb ik toch iets achtergelaten op dit land, in het water en de bodem.” Mebrathom is blij dat hij in de tuin werkt: “Ik wil graag mensen ontmoeten, werken en plezier hebben. Het is heel prettig om met Jan samen te werken. Alles aan deze tuin is fijn.” Gebretsadik vult aan: “Ik ben altijd blij als ik naar de tuin ga.”

Hun plek gevonden
Lisa vertelt: “De mensen die in de opvang wonen, willen ontzettend graag aan het werk. Op basis van hun interesses helpen we hen met het vinden van vrijwilligerswerk. Deze jongens wilden graag in een tuin werken. Zo kwam ik bij De Heimanshof terecht.” Ans vult aan: “Wij kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. We zijn een proefperiode aangegaan van een maand, om te kijken of het zou werken. En het bevalt goed voor iedereen. Nu komen ze elke woensdagmiddag.”

Sterk en snel
Jan begeleidt de jongens: “Ik vind het heel leuk om met hen te werken. Ze zijn enthousiast en altijd blij om me te zien. Ze werken ontzettend snel en zijn sterk. Laatst hebben ze met de pikhouweel een nieuw pad gemaakt, wat helemaal niet de bedoeling was. Ik dacht: ‘Waar laat ik al die rotzooi!’. Maar uiteindelijk pakte het toch heel goed uit. Ondanks de taalbarrière gaat het prima. Ik doe gewoon alles voor. De jongens verzetten heel veel werk. Ze zijn een stuk jonger en fitter dan onze andere vrijwilligers”, vertelt Jan lachend.

Alle landschappen van Nederland en meer
De mannen gaan weer aan het werk en Ans neemt me mee de tuin in. Het is verrassend groot. We lopen door allerlei verschillende landschappen. Langs duinen, water en akkers en door het bos, vol met paddenstoelen. Alsof je door heel Nederland in het klein wandelt. Dan is er nog de kruidentuin, de kassen met tropische planten, een natuurlijke speeltuin en de schooltuinen. Het is een levendige plek, waar mensen bij elkaar komen in de natuur.

Samen komen in de natuur
Veel mensen genieten van deze tuin met inheemse bloemen en planten; de groep actieve vrijwilligers, mensen uit de buurt, de 4000 schoolkinderen per jaar en de ouderen van de aangrenzende dagopvang voor mensen met dementie. Ook bedrijven weten deze plek te vinden. Regelmatig komen groepen medewerkers een dag helpen. En dan is er nog NL Doet en de Natuurwerkdag. Én er zijn plannen om lesmogelijkheden voor het voortgezet onderwijs op te zetten.

Altijd vrijwilligers nodig
Ans is zichtbaar trots op deze plek. “Het is een heerlijke plek om te zijn en er werken hele leuke mensen in een relaxte sfeer. De tuin is goed voor de biodiversiteit en zit vol met dieren: vogels, insecten en ja, ook rivierkreeften. Onze stagiair werkt aan een beheerplan voor de vijver, want de kreeften geven veel overlast.

We hebben nooit genoeg vrijwilligers, er is altijd wel wat te doen. Ik heb altijd nieuwe ideeën, soms moet ik mezelf even afremmen. Ik zou graag vrijwilligers erbij willen hebben die een project willen oppakken en begeleiden. We zijn ook op zoek naar nieuwe bestuursleden.”

Dan ga ik opgefrist en blij weer richting Amsterdam. Onderweg toeter en zwaai ik naar de jongens die onderweg zijn naar hun volgende baantje bij de wasserette van het COA. Wat is deze heemtuin een geweldige Noord-Hollandse natuurparel. En wat fijn dat deze jongemannen hier welkom zijn!

Ook werken met nieuwkomers?

Dit zijn tips van Jan en Ans:

  • Neem tijd voor de begeleiding en wees geduldig met de communicatie.
  • Zorg voor passende veiligheidskleding.
  • Verifieer de verzekering voor eventuele ongevallen.
  • Bied duidelijke en begrijpelijke taken aan, waar weinig voorkennis voor nodig is.

    Meer weten over De Heimanshof?
    Ga naar www.deheimanshof.nl