Leer bomen kennen in de winter
''Dit vind ik nou echt kicken,'' vertelt Vincent enthousiast terwijl hij een boomknop bekijkt. ''Nu wil ik ze gewoon állemaal vinden!'' Nu de meeste bomen hun bladeren laten vallen is het een stuk lastiger om te zien welke soort het is. Samen met dertien andere vrijwilligers doet hij mee aan de workshop 'Herkennen inheemse bomen en struiken in de winter'. Vincent heeft een tussenperiode waarin hij zich oriënteert op wat hij graag wil doen. In de natuur werken lijkt hem wel wat.
''Het mooie is dat je vrijwilligerswerk doet én de kans krijgt om cursussen te volgen. Het is gezellig, lekker buiten en ik kan een goed netwerk opbouwen.''
De workshop begint met een theoretisch gedeelte in de Infoschuur Goois Natuurreservaat. De deelnemers buigen zich over de lange tafel met verschillende genummerde takken. Frank, Willie en Ron zijn alle drie vrijwilliger bij het Goois Natuur Reservaat. Frank: ''Drie keer per week verwijderen we de opslag. Dat zijn alle kleine boompjes die ontstaan door de zaden die blijven liggen. Als we dat niet doen, is er straks geen heide meer over!'' Willie probeert tak nummer twaalf te determineren, met een boek en een zoekkaart. Welke kleur heeft de tak? Staan de knoppen wijd of juist niet? Ze vertelt: ''In ons gebied verwijderen we de Amerikaanse vogelkers, maar dan wil je natuurlijk wel weten of het de juiste boom is.'' Ron heeft al eerder een cursus gevolgd via de Groene Academie, over hoe je gereedschap gebruikt, maar wil ook graag meer leren over de bomen zelf.
'Beknopte' overhoring
Na het oefenrondje roept docent Annika Langeveld van Landschap Noord Holland de groep weer bij elkaar. De deelnemers halen hun antwoordblaadjes tevoorschijn. Het uur van de waarheid! ''Hebben jullie nog nieuwe soorten gevonden?'' één van de cursisten lacht: ''Voor mij wel, bijna de helft!'' De kardinaalsmuts-tak wordt doorgegeven en uitvoerig bekeken. De knoppen zijn donkergroen en staan tegenover elkaar. ''Herkennen jullie de muts van een kardinaal in het vruchtje dat aan de tak hangt?'' vraagt Annika.
Naar buiten!
In de middag is het dan eindelijk zover: het praktijkgedeelte. Annika leidt de groep langs bomen en struiken waar je, zeker met deze kou, niet snel bij stil zou staan. ''Dit is nou een lijsterbes,'' vertelt ze. Die herken je aan de witte viltige knoppen en de ringen op de tak. Sommige bomen kun je al van een grote afstand herkennen. ''We kunnen elkaar wel overhoren?'' vraagt Willie aan Ron, terwijl ze een takje met een héél klein knopje in de lucht houdt. Na het rondje drinken de deelnemers een kop koffie en gaan ze met een schat aan bomenkennis naar huis.
Wil jij ook meedoen met deze of één van de andere workshops? Kijk in het cursusaanbod.