Vind je het leuk om exotische schildpadden te zoeken?
Meetnet Lettersierschildpadden
Wist je dat in Nederland ook schildpadden voorkomen? Het betreffen uitheemse soorten die zijn vrijgelaten door hun eigenaren of ontsnapt zijn uit tuinvijvers. In veel gevallen gaat het om ‘Lettersierschildpadden’. Dit is een verzamelnaam voor de ondersoorten roodwangschildpad, geelwangschildpad en geelbuikschildpad. Vanuit de EU is er in 2016 een verbod gekomen op de handel van “lettersierschildpadden”. De verwachting is dat er door dit verbod in de toekomst ook steeds minder lettersierschildpadden in de Nederlandse natuur voor zullen komen. Er zullen immers minder tot geen nieuwe dieren worden uitgezet, en succesvolle voortplanting is zeer onwaarschijnlijk in het Nederlandse klimaat. Of dat ook werkelijk zo is volgen we sinds 2019 in het Meetnet Lettersierschildpadden.
Wat ga je doen?
Vier keer per jaar bezoek je eenzelfde water en tel je het aantal schildpadden. Het gaat om drie bezoeken in de periode april-mei en één bezoek in de periode juni-september. Na je bezoeken geef je het aantal waargenomen schildpadden per soort door aan RAVON via het invoerportaal.
Wat kan je verwachten?
Je gaat aan de slag in de natuur en krijgt inzicht in de plaatselijke populatie schildpadden maar mogelijk ook andere soorten in het telgebied. Door het monitoren draag je bij aan het in kaart brengen en volgen van de aanwezigheid van schildpadden in Nederland. Nemen ze toe of juist af? Je leert de soorten onderscheiden en na verloop van tijd kun je mogelijk zelfs individuele dieren herkennen.
Als RAVON-vrijwilliger krijg je drie keer per jaar het vrijwilligersblad, Schubben & Slijm, opgestuurd en eens per jaar krijg je ook de RAVON-balans op de deurmat. Hierin vind je de terugkoppelingen van de onderzoeken waar je aan hebt bijgedragen.
RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.
Wat heb je nodig?
- motivatie 4 keer per jaar op zonnige dagen naar buiten te gaan om schildpadden te tellen
- verrekijker of camera - de schildpadden zijn schuw en zo kun je beter bekijken en op naam brengen
- de handleiding van het meetnet Lettersierschildpadden
- een telefoon, laptop of PC om de onderzoeksresultaten in te voeren en door te geven of een telfomulier
Meedoen?
Via het aanmeldformulier kan je je opgeven als vrijwilliger. Na je aanmelding zal onze vrijwilligerscoördinator contact met je opnemen. Samen kijken we op welke locatie je bij jou in de buurt nog kunt tellen. Uiteraard kun je ook zelf een locatie aandragen waar je reeds bekend bent, zoals een lokaal park. Je krijgt een welkomstpakket opgestuurd en voldoende informatie om zelfstandig op pad te kunnen. Eventueel kan een RAVON-medewerker of een andere vrijwilliger je in het veld op weg helpen.
Aanmelden