×
Terug naar overzicht

Glasaalmonitoring

RAVON komt op voor de bescherming van de bedreigde paling. Dit gebeurt onder andere door de glasaalmonitoring. Vanaf ongeveer maart komen de jonge palingen, glasaal genoemd, vanuit de paaigebieden in de Sargassozee met zeestromingen naar de kusten. Vanaf hier trekken ze het zoete water op, waarbij ze veel barrières tegenkomen en het moeilijk voor ze is om opgroeigebieden te bereiken.

In het voorjaar staan zo’n 200 vrijwilligers aan de Nederlandse kustlijn om te monitoren hoeveel glasaaltjes er naar het Nederlandse zoete water willen zwemmen.

Bekijk het item over de glasaalmonitoring dat het Tv-programma Vroege Vogels op 13 mei 2023 uitzond:

Wat ga je doen?

maart en juni bevis je twee keer per week (op maandag en donderdag) samen met andere glasaalvrijwilligers een intrekpunt van glasaal. Hier wordt na zonsondergang gevist met een kruisnet. De glasaaltjes, driedoornige stekelbaarzen en andere vissen in het kruisnet worden geteld en ingevoerd.

Wat mag je verwachten?

Je gaat aan de slag bij jou in de buurt en levert een bijdrage aan het herstel van de Nederlandse natuur en in het bijzonder de paling. Samen met andere enthousiastelingen ga je in het donker op pad. In het vroege voorjaar is het weer soms bar en boos, maar gelukkig staat daar veel gezelligheid, en spanning over het aantal glasalen in het net, tegenover. Gaandeweg leer je alle vissen determineren, dus je soortenkennis van vissen gaat er op vooruit.

Ieder jaar starten we het seizoen met provinciale startdagen en sluiten we het seizoen af met een gezellige barbecue. Je kan ook lid worden van een Facebookgroep om zo in contact te blijven met andere glasaalvrijwilligers.

Als RAVON-vrijwilliger krijg je drie keer per jaar het vrijwilligersblad, Schubben & Slijm, opgestuurd en eens per jaar krijg je ook de RAVON-balans op de deurmat. Hierin vind je de terugkoppelingen van de onderzoeken waar je aan hebt bijgedragen.

RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.

Wat heb je nodig?

  • warme kleren
  • motivatie om in weer en wind erop uit tegaan
  • een zaklamp

Meedoen?

Via het aanmeldformulier kan je je opgeven als vrijwilliger. Na je aanmelding zal onze vrijwilligerscoördinator contact met je opnemen. Die brengt je in contact met de provinciale coördinator.

 

Aanmelden
  • Type: Soorten inventariseren
  • Organisatie: RAVON