Partners Noord-Holland
Amsterdamse Bos
Het Amsterdamse Bos is een gevarieerd stadsbos aan de rand van Amsterdam met een oppervlakte van 1.000 ha. Het is een geweldige omgeving om te wandelen, fietsen, paardrijden of te kanoën. Het Bos faciliteert in sportbeoefening, recreatie, evenementen, natuurvoorlichting en natuureducatie. Ook biedt het Amsterdamse Bos plaats voor kunst en cultuur.
Voor vrijwilligers
Wil je actief deel uitmaken van het team van vrijwilligers die dit prachtige stukje natuur helpt behouden en laat bloeien? Dan ben je van harte welkom! Vast of flexibel, doordeweeks of in het weekend, ze hebben voor ieder wat wils. Je kunt op verschillende domeinen aan de slag:
- Beheer en Onderhoud
- Ecologie
- Natuur- en milieueducatie
- Publieke dienstverlening
- Overige klussen
Meer info over vrijwilligerswerk? Kijk op de website van het Amsterdamse Bos.
Vragen en verzoeken? Neem contact op met de vrijwilligerscoördinator, Kayleigh Ranzijn.
Goois Natuurreservaat
Het Goois Natuurreservaat is met ongeveer 40 natuurterreinen een van de mooiste en meest gevarieerde natuurgebieden in Nederland. De gebieden zijn rijk aan landschappelijke en cultuurhistorische elementen en beslaan in totaal 2.800 hectare natuurreservaat. Bezoekers krijgen volop de mogelijkheid ervan te genieten.
Voor vrijwilligers
Bijna 350 vrijwilligers helpen mee om dit unieke natuurgebied te behouden en te ontwikkelen. Er zijn 13 vaste werkgroepen met vrijwilligers. De meeste vrijwilligers werken in het beheer en onderhoud maar je kan ook aan de slag met voorlichting, educatie of monitoring. Bovendien zijn er op verzoek mogelijkheden voor flexibel en/of incidenteel vrijwilligerswerk. Wil je eenmalig je handen uit de mouwen steken voor het GNR? Dat kan ook! Kom dan naar de Natuurwerkdag of NL Doet dag.
Meer info over vrijwilligerswerk? Kijk op de website van het Goois Natuurreservaat.
Vragen en verzoeken? Neem contact op met Anoeska van de Moosdijk, Coördinator vrijwilligerswerk en educatie, 035 – 621 45 98.
IVN Natuureducatie
IVN Natuureducatie laat kinderen en volwassenen beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.
Voor vrijwilligers
Voor groen vrijwilligerswerk ben je bij IVN aan het juiste adres. Noord-Holland telt 10 IVN-afdelingen met in totaal ongeveer 2.400 vrijwillige leden. Je kunt via een afdeling in jouw buurt op verschillende manieren actief worden voor de natuur, regelmatig of eenmalig. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van educatieve activiteiten of excursies, meehelpen met een beheergroep of het promoten van van activiteiten. Je natuurkennis bijspijkeren? Schrijf je in voor een cursus of workshop.
Meer info over vrijwilligerswerk? Kijk op het overzicht van IVN-afdelingen in Noord-Holland.
Vragen en verzoeken? Neem contact op met Masja Gielstra, vrijwilligersconsulent.
Landschap Noord-Holland
Duinen, wadden, weidevogelgebieden, moerassen, bossen, buitenplaatsen en forten. Noord-Holland heeft fantastische landschappen met fascinerende dieren en planten. Landschap Noord-Holland beheert maar liefst 96 natuurgebieden goed voor 4.500 hectare, in alle uithoeken van de provincie. Samen met vele vrijwilligers die o.a. meewerken met onze boswachters, ruim 130 bij ons aangesloten zelfstandige vrijwilligersgroepen en ca. 36.000 beschermers maken we Noord-Holland mooier!
Voor vrijwilligers
Voor nieuwe vrijwilligers bieden we vele verschillende vacatures en klussen aan. In natuurbeheer, zoals hulp bij rietmaaien, onderhoud slootkanten, bomen planten en/of verwijderen, hulp in de eendenkooi, molenreparatie en onderhoud van boerenlandhekken. Maar ook bij onderzoek, flora- en faunamonitoring en weidevogelinventarisaties. Of ligt je passie meer bij bezoekers ontvangen, gidsen van vaartochten of begeleiden van excursies?
Zelfstandige werkgroepen, o.a. beheer, weidevogel- en monitoringsvrijwilligersgroepen, kunnen bij ons terecht voor informatie over Arbo, veilig werken, uitleen gereedschappen, beheeradvies op maat en diverse technische en ecologiecursussen.
Meer info over vrijwilligerswerk? Kijk op de website van Landschap Noord-Holland.
Vragen en verzoeken? Neem contact met ons op via Betrekken bij Groen.
Natuur en Milieufederatie Noord-Holland
Natuur en Milieufederatie Noord-Holland is van oorsprong een vereniging met 130 organisaties die lid zijn. Leden staan wij bij met informatie, advies en raad. Voor hen organiseren we bijvoorbeeld cursussen over ruimtelijke ordening en natuurwetgeving. Van oudsher komen wij op voor de belangen van natuur en milieu. We beïnvloeden met name provinciaal en lokaal beleid.
Voor vrijwilligers
Soms zoeken we vrijwilligers om ons te helpen bij onze missie om Noord-Holland groen en gezond te houden. Kijk op onze website voor actuele vacatures.
Meer info over vrijwilligerswerk? Kijk op de website van Natuur & Milieufederatie Noord-Holland.
Vragen en verzoeken? Mails ons via mnh@mnh.nl.
Natuurmonumenten
Natuurmonumenten beheert, behoud en beschermt 26 gevarieerde natuurgebieden in Noord-Holland. Van zee en duinen, plassen en laagveen tot aan het bosrijke Gooi. Tussen de drukke steden liggen de mooiste natuurgebieden. Met iconen voor de Nederlandse natuur zoals het Naardermeer, Texel, buitenplaats Beeckestijn en Duin en Kruidberg (Nationaal Park Zuid-Kennemerland). En fraaie cultuur die we net als onze natuur willen beschermen voor de toekomst.
Voor vrijwilligers
Als vrijwilliger kun je kiezen uit een breed palet aan vacatures. Voorbeelden zijn: gids voor natuur- of jeugdactiviteiten, gastheer- of vrouw of deelnemen aan een beheergroep of klusteam. Ook is er een speciale werkgroep met vrije inloop; hier kun je aan mee doen wanneer het jou uitkomt. Daarnaast kun je zelfstandig en flexibel aan de slag; bijvoorbeeld door het monitoren van soorten of het nalopen en repareren van routes of rasters.
Meer info over vrijwilligerswerk? Kijk op de website van Natuurmonumenten.
Vragen en verzoeken? Neem contact op met één van de vrijwilligerscoördinatoren:
Gooi- en Vechtstreek: Annelijn van Amsterdam
Vechtplassen: Niels Schouten.
Noord-Holland Midden: Eveline Blok.
Noord-Holland Noord: Pascal Spooren
Provincie Noord-Holland
De groene academie wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland binnen het programma Betrekken bij Groen.
PWN
PWN zorgt voor betrouwbaar drinkwater en veerkrachtige natuur in Noord-Holland. De Noord-Hollandse duinen zijn onmisbaar in de drinkwatervoorziening. PWN zorgt ervoor dat de duinen gezond blijven en houdt de rijkdom aan flora en fauna in het duin in stand. Wij beheren meer dan 7.500 hectare schitterend natuurgebied tussen Zandvoort en Bergen: het Noordhollands Duinreservaat, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en landgoed Marquette.
Voor vrijwilligers
In de duinen die beheerd worden door PWN, helpen heel veel vrijwilligers mee om de gebieden gezond te houden, door onderhoud te plegen, onderzoek te doen en informatie te verstrekken aan bezoekers en scholen. De vrijwilligers maken deel uit van de Stichting PWN Vrijwilligers, zij zijn een onmisbare schakel in het beheer van de duinen. De vrijwilliger is een onmisbare schakel in alle werkzaamheden en contacten die zo noodzakelijk zijn voor het goed uitvoeren van natuurbeheer en voorlichting en educatie over de natuur. Zij zorgen ervoor dat PWN een veel grotere positieve impact kan maken op onze omgeving.
Meer info over vrijwilligerswerk? Kijk op de website van PWN .
Vragen en verzoeken? Neem contact op via vrijwilligers@pwn.nl.
Recreatie Noord-Holland
Rust en ruimte, dat zijn de kenmerken van de recreatiegebieden in Noord-Holland. In een groene omgeving, vaak dichterbij dan je denkt, vind je volop mogelijkheden voor ontspanning of vermaak. Wil je wandelen of fietsen door een uitgestrekt polderlandschap of bent u op zoek naar zwemvoorzieningen met lig- en speelweiden? Dan ben je bij de recreatiegebieden in Noord-Holland aan het juiste adres. Maar ook paardrijden, golfen, picknicken of kanovaren behoren tot de mogelijkheden.
Voor vrijwilligers
Bij Recreatie Noord-Holland zijn er verschillende mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan. De meeste vrijwilligers (ca. 60) helpen bij de Informatieboerderij Spaarnwoude. Ook zijn er zelfstandige vrijwilligersgroepen voor beheer en onderhoud en vrijwilligers die recreatieve routes controleren en onderhouden.
Meer info over vrijwilligerswerk? Kijk op de website van Recreatie Noord-Holland.
Vragen en verzoeken? Neem contact op met de manager beheer en toezicht, Michael Omvlee.
Recreatieschap WestFriesland
Recreatieschap Westfriesland zorgt voor een toeristisch-recreatief aantrekkelijke Westfriese regio voor inwoners, dagjesmensen en verblijfsrecreanten. We beheren en onderhouden recreatiegebieden en we stimuleren de ontwikkeling van fiets-, vaar- en wandelnetwerken en andere recreatieve voorzieningen.
Voor vrijwilligers
Onze samenwerkingspartner IVN West-Friesland helpt bij het beheer van het Ecoproject op ons terrein het Streekbos en bij het Egboetje op ons terrein Egboetswater. Vrijwilligers die aangesloten zijn bij IVN West-Friesland voeren hierbij de werkzaamheden uit.
Meer info over vrijwilligerswerk? Kijk op de website van IVN West-Friesland.
Vragen en verzoeken? Neem contact op met de volgende werkgroepen van IVN West-Friesland:
Ecowerkgroep (Ecoproject).
Het Egboetswater (Egboetje).
Staatsbosbeheer
In Noord-Holland beheert Staatsbosbeheer 18.000 ha. aan bossen, veenweiden, duinlandschappen, forten, linies, buitenplaatsen, speelnatuur en stadsnatuur. Samen met vele partners zetten we ons in voor de verbondenheid met de natuur en om deze te koesteren. Ook is er in onze natuur ruimte voor beleven, bijvoorbeeld te voet, te paard of met de moutainbike. Vrijwilligers bij Staatsbosbeheer zetten zich in voor een duurzame leefomgeving en natuur waar het goed toeven is voor planten, dieren en mensen. Met deze vrijwillige inzet kan Staatsbosbeheer extra werk uitvoeren en de kwaliteit van het recreatie- en voorlichtingsaanbod verbeteren.
Voor vrijwilligers
Als vrijwilliger kan je o.a. helpen de natuurgebieden te beheren, kinderen en volwassenen de natuur laten beleven, het inventariseren flora en fauna of balie-administratief- of promotiewerk. Voor iedere vrijwilliger wordt een vrijwilligersovereenkomst vastgelegd. Als vrijwillige ontvang je o.a. een vrijwilligerspas, vrijwilligerskleding en een gratis abonnement op het Staatsbosbeheer magazine.
Meer info over vrijwilligerswerk? Kijk op de website van Staatsbosbeheer.
TBO
De terreinbeherende organisaties, en IVN Noord-Holland en Milieufederatie Noord-Holland, werken in Noord-Holland samen onder de naam TBO. De partners hebben gezamenlijk het initiatief genomen hun cursusaanbod te bundelen in de Groene academie. Doel is te zorgen dat kennis en training bij burgers en vrijwilligers komt die daar behoefte aan hebben.
Waternet / Amsterdamse Waterleidingduinen
Waternet beheert de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD); een prachtig natuurgebied langs de kust waar we het drinkwater voor Amsterdam zuiveren. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de rust en ruimte. Uniek is dat je ook buiten de paden mag struinen door bossen en duinen. Wil je meer opsteken tijdens je wandeling? Het hele jaar door kan je deelnemen aan allerlei diverse excursies die we op onze website publiceren.
De Bethunepolder en Loenderveense Plas en de omgeving zijn prachtige natuurgebieden die onderdeel zijn van Natura 2000-gebied de Oostelijke Vechtplassen. Het zijn unieke stukken oer-Hollandse natuur. Waternet gebruikt de Bethunepolder en natuurgebied de Loenderveense Plas sinds 1930 voor de drinkwaterproductie.
Voor vrijwilligers
In de AWD zijn verschillende vrijwilligersgroepen actief die helpen met onderzoek, beheer en de bezoekers. Vooral voor natuuronderzoek zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die al enige ervaring hebben op het gebied van monitoring of dankzij een gedegen basiskennis van biologie daarop snel ingewerkt kunnen worden. Voor de begeleiding van activiteiten voor het basisonderwijs en om bezoekers wegwijs te maken in het duin zoeken we ook vrijwilligers.
Voor de Bethunepolder en Loenderveense Plas zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers met passie voor de natuur die verbonden zijn met deze unieke prachtige omgeving. Die van aanpakken weten en niet bang zijn om vies te worden. Natuurbeheer is nu eenmaal vies en hardwerken maar geeft daarom extra voldoening als de werkzaamheden zijn verricht.
Meer info over vrijwilligerswerk? Kijk op de website van Waternet.
Vragen en verzoeken? Neem contact op met vrijwilligers@waternet.nl.