×
Terug naar overzicht

Kennisuur Effecten van stikstof op heide

Dat stikstofneerslag op heidevelden bijdraagt aan vergrassing van de heide weten we nu allemaal wel. Maar hoe werkt stikstof door in het hele heidesysteem, welke effecten zijn er, in de bodem, voor flora en fauna? En: wat is er aan te doen?

In dit kennisuur verdiepen we ons in de werking van stikstof in het heidesysteem. Wat gebeurt er in de bodem, met de zuurgraad en met de concentraties van aluminium, calcium en kalium? Ook komt de relatie met afbraak van organisch materiaal aan bod. Naast het stikstofvraagstuk speelt ook nog een negatief effect door klimaatverandering, hoe verhoudt dit zich tot elkaar?

Maaike Weijters van B-WARE legt uit hoe stikstof doorwerkt in het systeem, welke effecten er optreden, en wat de perspectieven zijn.

Na de probleemanalyse is het natuurlijk ook nuttig om te bespreken wat er aan er te doen is, naast het terugdringen van de depositie.

Geoffrey de Rooij legt aan de hand van zijn ervaringen op de Strabrechtse heide uit hoe er in het beheer iets kan worden gedaan om de negatieve effecten tegen te gaan.

Dit kennisuur past in het kader van het 35-jarig bestaan van OBN Natuurkennis. Het programma is begonnen als Overlevingsplan Bos en Natuur, en nog steeds wordt er veel onderzoek gedaan naar verbetering van natuurkwaliteit in slechte of matige milieuomstandigheden. Tegen de (stikstof)stroom in bereikt het programma goede resultaten: van kennisontwikkeling, via kennisdeling naar toepassing in de praktijk en positieve effecten in het veld.


Aanmelden

  • Thema's: - Biodiversiteit
    - Landschap
  • Organisatie: VBNE
  • Datum:
    12 december 2024
    16:00 uur
    Online
    nvt
    nvt
    nvt
  • Prijs:
    • gratis